Tech

Studija potvrdila: Potencijalni rizici 5G mreže su preozbiljni da bi se ignorirali

Prošle godine je objavljeno da će Katar postati prva zemlja na svijetu koja će uvesti bežičnu tehnologiju 5. generacije (5G). Iako su bili prvi, Katar nipošto neće biti posljednja zemlja koja će preći na 5G mreže
Stručnjaci procjenjuju da će do sljedeće godine gotovo svaka zemlja na svijetu prihvatiti tu tehnologiju.

Pružatelji usluga mogu se pohvaliti da će 5G omogućiti preuzimanje podataka do 100 puta većom brzinom od 4G tehnologije.

U osnovnim terminima, to znači da možete preuzeti full HD film za manje od 10 sekundi.

5G također obećava da će pružiti stabilnije veze i veći kapacitet, što znači da će mreže moći istovremeno ispunjavati višestruke zahtjeve.

Sve to zvuči dobro na papiru, ali kao što je bio slučaj s najnovijim tehnološkim otkrićima, sve dolazi po nekoj cijeni za ljudsko zdravlje. Na kraju krajeva, sva ta povećana brzina i povezanost mogli bi biti na štetu zdravlja milijuna ljudi.

Kompanija Sprint je u vodstvu u SAD-u
Telekomunikacijski div Sprint, obećao je do sredine 2019. godine lansirati 5G mobilne usluge diljem Sjedinjenih Država. Prvih šest gradova u nizu za uvođenje 5G mreže su Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles i Washington.

Objava za medije Sprinta od 27. veljače 2018. godine:

“Korisnici u Chicagu, Dallasu i Los Angelesu počet će koristiti mogućnosti 5G mreže, uključujući značajno povećanje brzine i kapaciteta podataka, jer Sprint razvija naprednu mrežnu tehnologiju pod nazivom Massive MIMO. Sprint će se agresivno proširiti na dodatna tržišta, uključujući Atlantu, Houston i Washington kasnije ove godine. U 2019. godini Sprint očekuje implementaciju tisuća antena za Massive MIMO, čime se znatno povećava kapacitet mreže za milijune korisnika diljem zemlje.

Masivna MIMO tehonologija je ključni most do 5G mreže. 5G tehnologija obećava povezivanje ljudi, mjesta i milijardi stvari kroz nevjerojatne brzine, ultra-pouzdanom bežičnom uslugom niske latencije. Ova napredna tehnologija omogućit će nove razine inovacija i napretka, uključujući robotiku u “cloudu”, telemedicinu, povezivanje automobila i bespilotne letjelice, proširenu i virtualnu stvarnost i još mnogo toga.”

Drugi pružatelji telekomunikacijskih usluga zasigurno će slijediti poteze kompanije Sprint.

Međutim, u čemu je problem? Zbog toga što su stručnjaci upozorili da 5G tehnologija predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi i životinja, a način na koji će 5G funkcije zahtijevati promjene u tehnologiji još nisu testirane da li su sigurno za zdravlje čovjeka i prirode.

Zašto 5G predstavlja ozbiljnu prijetnju
Tip zračenja koje emitira 5G mreža je ozbiljan problem.

Sve to ima veze s tipom zračenja koje se emitira iz 5G – zračenja koja prodire u ljudsku kožu agresivnije od bilo koje druge vrste zračenja koja se trenutno emitira iz potrošačke elektronike.

5G mreža je zapravo u istom frekvencijskom rasponu kao i skeneri tijela prisutni na američkim i britanskim zračnim lukama.

Ehtrust.org objašnjava da, dok 4G mreže i starije generacije mobilne tehnologije koriste mikrovalove frekvencije do 6 GHz (GHz), 5G će koristiti frekvencijske raspone između 6 i 100 GHz. Potencijalni učinci mikrovalova na zdravlje na tim frekvencijama nikada nisu testirani na ljudima.

Nadalje, brzina kojom 5G djeluje može se dostaviti samo putem više staničnih odašiljača – jedan odašiljač na dva do 10 kuća. To će emitirati mikrovalove visoke frekvencije na razinama koje nikada prije nisu emitirane.

Pokazalo se da već ranije generacije staničnih tehnologija uzrokuju ozbiljnu štetu na okoliš, životinje i ljude. Oslobađanje ove razine mikrovalnog zračenja na planeti moglo bi imati apsolutno razorne posljedice – i stvoriti učinke koji se mogu pokazati nepovratnim.