SvijetVijesti

Turska povećava broj vojnika na granici sa Sirijom

Gomilanje je počelo i pored toga što je Turska obećala odgoditi najavljenu ofanzivu nakon američke odluke da povuče vojnike iz Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je protjerati kurdske borce, koje Turska smatra produženom rukom pobune unutar vlastith granica. SAD su u partnerstvu sa sirijskom kurdskom milicijom u borbi protiv radikalne grupe Islamska drržava od 2014. To partnerstvo pogoršalo je, međutim, odnose Ankare i Washingtona.

Sporazum postignut u junu na osnovu koga će američki i turski vojnici zajednički patrolirati u regiji u okolini sirijskog grada Manbija odaganalo je neka turska strahovanja. Ankara, međutim, tvrdi da SAD i kurdska milicija nisu ispunile svoj dio sporazuma, i da će pokrenuti ofanzivu u cilju protjerivanja milicije. Turska već ima trupe u sjeverozapadnoj Siriji i podržala je sirijske borce u čišćenju sela i gradova od džihadista Islamske države i kurdskih boraca.

U iznenadnoj objavi, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je saopćio da će povući američke vojnike iz Sirije – u odluci koju je pozdravila Turska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će odgoditi ofanzivu u istočnoj Siriji i da će raditi na planovima čišćenja regije od džihadista.

U nedjelju je turska novinska agencija IHA javila da su turski vojnici – jedinica komandosa – ušli u Siriju tokom noći.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su pojačanja poslana na liniju fronta kod Manbija, gdje se nalaze američki vojnici. Opservatorija navodi da je 50 vozila prešlo u Siriju – prevozeći vojnike i opremu.

Portparol Vojnog vijeća Manbija pod kurdskim vodstvom, Sharfan Darwish, izjavio je da su turska pojačanja stigla u regiju.

“Mi poduzimamo sve neophodne mjere kako bismo se odbranili ukoliko budemo napadnuti”, izjavio je on, ne pojašnjavajući dodatno.

Portparol sirijske pobunjeničke grupe koja uživa tursku podršku izjavio je da kontinuirano tursko i savezničko gomilanje trupa znači da sirijske vladine snage neće iskoristiti napetosti u regiji kako bi osvojile teritoriju.

Youssef Hammoud, portparol sirijskih pobunjeničkih bioraca, optužio je kurdsku miliciju za pokušaj prilaženja sirijskoj vladi čiji bi vojnici zamijenili Amerikance ukoliko se povuku.

Darwish je odbacio te tvrdnje kao “neistinite”, nazivajući ih “starim optužbama” suparničkih sirijskih grupa, prenosi Associated Press.

Comments (1)

  1. Testni komentar

Comments are closed.